TIVOLI

Gemeente Tilburg parkeergarage

1995

Budget fl. 180.000,-

2x schetsopdracht/voorstel

Opdrachtgever :

Tilburgse Kunststichting

arstistieke achtergrond schets ontwerp

De parkeergarage:

consequent, streng zakelijk, mooi, en af.
Desondanks inspireren 2 locaties in de garage tot het maken van een schetsontwerp, te weten de voetgangers-tunnel die het gebouw doorsnijdt, en de liftschacht gelegen naast de hoofd ingang. Op beide locaties wordt neon gebruikt als beeldend middel, maar de voorstellen verschillen inhoudelijk wat concept betreft.

voetgangerstunnel:

Het eerste uitgangspunt voor dit ontwerp was het zichtbaar maken van de verschillende "stroom richtingen" van bezoekers.
Doormiddel van een infrarood detectiesysteem worden neon vierkanten aan het plafond aan of uit geschakeld, waarbij het licht de richting aangeeft van de bezoeker.
Indien meerdere richtingen worden gedetecteerd kan dit een combinatie van licht patronen opleveren. (zie documentatie en technische details).

Mijn tweede uitgangspunt voor dit ontwerp was, de huidige bestaande situatie, waarbij het onduidelijk is of de openbare weg wel of niet doorloopt. Het stromende neonlicht maakt duidelijk dat het een toegangs route is naar het toekomstige park, en de bedrijven die achter de parkeergarage gelegen zijn.
Tevens verbindt het kunstwerk de bedrijven en het park met het centrum van de stad.

liftschacht:

Inspiratiebronnen voor dit kunstwerk waren vormgevingdetails van de bestaande parkeergarage, gecombineerd met motieven uit het verleden van tilburgs industrieële textiel architectuur.
Het gaaswerk van de facade, die de garage omgeeft, doet sterk denken aan vitrage, geweven textiel. Het motief op de oude BEKA schoorsteen lijkt ook te refereren aan het weven van draden.

Patronen van brei en weef technieken waren aanleiding voor een ruimtelijke motief in neon in één van de lift schachten. Het werk wordt geplaatst tussen de ramen en de stalen constructie balken. Het kan zowel vanuit de lift als van ver buiten de parkeergarage gezien worden.
Een van de mogelijheden van het aan en uitschakelen van de neon is, dat er een patroon ontstaat dat als het ware in elkaar geweven wordt. Het doet niet alleen denken aan textiel, maar ook aan een netwerk van wegen, transport of data communicatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

liftschacht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

neonpatronen in liftschacht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

terug naar boven