Nijmegen Center for Molecular Life Sciences (NCMLS)2001

Nijmegen

Kunstcommissie Universiteit Nijmegen

gerealiseerd

video documentation

COLOUR COLUMN

This 30-metre-long artwork, which is suspended
in the middle of the double helix staircase, encompasses all eight floors of the research building.

The four colours in the artwork refer to the four bases in the DNA molecule where the order of these chemicals is important for the bio-chemical processes that take place in a living cell.

The 125 elements are always illuminated and can be blue, green, yellow or red. The colours and their order change when the stairs are in use.

Electronics and sensors control this process so that each of the elements selects its colour at random. When no movement is detected, the colours remain frozen in a coincidental order This artwork is constantly assuming a different appearance. The variations of colour sequence seem virtually infinite.

KLEUR KOLLOM


De dubbele helix trap, die de verschillende verdiepingen van het research gebouw verbindt, roept de voor de hand liggende associatie van het DNA spiraal op.

De vier verschillende basen ontbreken alleen nog in de kern van het trappenhuis. De volgorde van deze paren is uiteindelijk bepalend voor de biochemische processen die plaatsvinden in een cel.

Zoals in een laboratorium de mens ingrijpt in natuurlijke processen, zo wordt de “kleurvolgorde” in het kunstwerk door menselijke activiteit beïnvloed. Dit is een dynamisch proces. Iedere beweging op de trap laat zijn sporen na in de volgorde van de kleuren. De vier kleuren verwijzen naar de 2 base paren.

In de kern van de dubbele helix trap zijn over een lengte van 30 meter, van vloer tot plafond, vijf dunne staalkabels gespannen.
Tussen de vijf kabels zijn om de 30 cm cirkelvormige elementjes bevestigd. Van de vier transparante ringen in ieder element, is er altijd één die gekleurd licht uitstraalt. Op de staalkabels staat 12v laagspanning.

Bij detectie van een beweging op de trap, worden alle 125 elementen geactiveerd. Ieder element bevat een microprocessor, die in een bepaalde volgorde en snelheid de vier licht cirkeltjes aanstuurt.

De kleuren zijn pastelachtige tinten van geel, groen, blauw, en rood. Is er geen beweging dan staat de “kleurenreeks” stil.

Zodra iemand de trap betreedt, zal de kleuren reeks gaan verlopen. Ieder gebruiker van de trap zal zo een ander kleur patroon achter laten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

terug naar boven