ENGLISH

MONUMENT VOOR KAMERLINGH ONNES

opdrachtgever Universiteit Leiden

2005

gerealiseerd

Rechten faculteit Kamerlingh Onnes Gebouw

Monument voor Kamerlingh Onnes

Bij de realisering van het monument heb ik bewust gebruik gemaakt van dezelfde koeltechniek die Kamerlingh Onnes heeft ontwikkeld; deze bestaat uit het onder druk verdampen van vloeibaar gas. 

Het beeld wordt gevormd door een cirkelvormige, roestvrij-stalen vorm met een doorsnede van twee meter, waarbinnen een kleinere buis, gevuld met gekoeld glycol waar ijsvorming op plaats vindt. De ijscirkel licht op door blauwe led-verlichting. Zo ontstaat een grote, ronde 0, die verwijst naar het absolute nulpunt en de naam van Onnes.
Onder de cirkel is een herinneringsplaquette aangebracht.
 
Ter informatie:
De waterdamp uit de lucht condenseert op de gekoelde koperen cirkel en zal, afhankelijk van de temperatuur van de omgeving, tot maximaal 0,5 centimeter aangroeien.
Het koelsysteem is zodanig ingericht dat de ijsring regelmatig zal ontdooien en weer bevriezen. Dit dient om eventuele onregelmatigheden in de ijsvorming te herstellen.
Voor het kunstwerk is deze locatie gekozen omdat zich hier vroeger het laboratorium van Kamerlingh Onnes bevond.

biografie Kamerlingh Onnes


Paul Dekker ( Frost klimaattechniek) en Jaap Hoogerdijk bij het installeren.


schets


Installeren van schakelkast en koelmachine door Frost klimaattechniek


The cryogenic temperature range has been defined as from -150 celcius (-238 fahrenheit) to absolute zero (-273 celcius or -460 fahrenheit), the temperature at which molecular motion comes as close as theoretically possible to ceasing completely. Cryogenic temperatures are usually described in the absolute or Kelvin scale in which absolute zero is written.

terug naar boven


 
detail ijsvorming, en aanlichting.


detail ontdooien


schetsen