KLOPPEND MOEDERHART

2001

kinderdagverblijf

Schiedam

budget fl. 20.000,-

schetsvoorstel

Een kloppend moederhart? Het klinkt misschien een beetje sentimenteel maar de leidsters van het dagverblijf zijn toch de surrogaat moeders van de kinderen. Daarom zijn stemmen en gezichten van de moeders in dit kunstwerk verwerkt. Zo is mamma er tijdens haar afwezigheid ook een beetje.

In de centrale hal van het kinderdagverblijf is op één van de wanden een “paneel” gemonteerd met een lichtgevend kloppend hart.
De afmetingen zijn 120 x 84 cm, met een dikte van ongeveer 3 cm. Heel zachtjes is de hartslag hoorbaar. Rondom het hart zijn, als bij een wissellijst, foto’s van de moeders gestoken. als een kind zijn hand op het hart houdt is een kinderstem hoorbaar die “mamma’ zegt.

Tevens begint het hart na aanraking te groeien. Na iedere aanraking wisselen de geluidseffecten en de stemmen van kinderen en moeders. Afhankelijk van de lengte van de geluiden kunnen tientalle samples random worden afgespeeld. Kleine kinderen zijn dol op herhaling en kunnen vrij spelen met de simpele vormen en geluiden.

Techniek:


geluid
2 mp3 spelers zorgen voor de geluidsweergave van alle samples en tevens voor de synchrone aansturing van het hart.

beeld
rode led’s

paneel
geharde glasplaat met uitgeboorde speaker-gaatjes, gemonteerd op stalen frame.
Onder het glas bevindt zich een donkere kunststof laag die alleen het rode licht doorlaat. Daaronder de laag met de led’s die in groepen worden aangestuurd.


sensor
een sensor die verandering van massa registreert zet de electronica in werking.

 

 

 

terug naar boven


 

type geluidsfragmenten

* van kind dat zijn moeder aanwijst
* van moeder die haar kind begroet
* van moeder die afscheid neemt van haar kind
* voor het groter worden van het hart
* voor het kleiner worden van het hart
* voor de doorgaande hartslag