ENGLISH

FREUDENTHAL INSTITUUT

2003-2005

gerealiseerd

Het Oog

opdrachtgever: Freudenthal Instituut

adviseur: SKOR

technische realisatie Alenco, Wim van Velthoven
Freudenthal.


Jaap de Jonge maakte voor het Freudenthal Instituut een ingenieus interactief kunstwerk. Het Freudenthal Instituut is Expertisecentrum Reken- en Wiskundeonderwijs en maakt deel uit van de Faculteit Wiskunde en Informatica van de Universiteit Utrecht. Het instituut houdt zich bezig met het verbeteren van het reken- en wiskundeonderwijs op alle niveaus, en dan vooral in het basis-, voortgezet en beroepsonderwijs.

Het Oog is bevestigd aan de buitenmuur van het Freundenthal Instituut, pal tegenover station Utrecht Overvecht.

Het maakt de werkzaamheden van het Freundenthal Instituut voor de buitenwereld zichtbaar en is vooral bedoeld om kinderen te confronteren met rekenen en wiskunde als een spannende bezigheid, die bovendien door bijna iedereen te leren is en die voor iedereen van essentieel belang is in het dagelijks leven.

Het Oog bestaat uit een grofmazig grafisch display van ca. 1.50 diameter en is bevestigd aan de buitenmuur van het instituut.
Het display bestaat uit 432 beeldpunten en geeft een grote diversiteit aan visuele composities. Het is verbonden met internet en laat rekenkundige en wiskundige opgaven zien.

Voor kinderen die via de reken- en wiskundewebsites van het Freudenthal Instituut (http://www.fi.uu.nl/rekenweb/; (http://www.fi.uu.nl/wisweb/) wiskundige activiteiten ondernemen, en ook voor treinreizigers en andere passanten is Het Oog een prikkel om oplossingen te bedenken.

De resultaten kunnen via internet worden verzonden aan het display, waarop direct het resultaat te zien is. De medewerkers van het Freudenthal Instituut zullen nieuwe vraagstukken blijven ontwikkelen voor Het Oog. Op deze manier zal het kunstwerk nooit zijn betekenis verliezen; het is een permanent ‘werk in uitvoering’ en rekenen en wiskunde gaan door Het Oog deel uitmaken van het dagelijks leven in Utrecht.

Jaap de Jonge is werkzaam op diverse terreinen van de beeldende kunst en de toegepaste vormgeving. Een van zijn interesses is om recente technische vindingen toe te passen in zijn kunstwerken. Zijn werk is vaak publieksvriendelijk en interactief. Typerend voor De Jonges werken is dat al zijn werken instrumenteel zijn: ofwel ze doen iets of je kan er iets mee doen.

http://www.skor.nl/artefact-1025.2600.html

http://www.fi.uu.nl/~wim/bots/

eerdere schetsontwerpen


the making of

http://www.alenco.nl

http://www.skor.nl/artefact-862-nl.html
terug naar boven