CBM afdeling Techniek Tilburg

1996

glasapplique

Budget fl. 150.000

gerealiseerd

http://www.kunstenbedrijf.nl

Het kunstwerk van Jaap de Jonge verlicht de drie trappenhuizen van het nieuwe gebouw van het college Beroepsonderwijs Midden-Brabant.
Van alle zijden, zowel binnen als buiten de school is het veel-kleurige mozaïek te zien.
Het college Beroepsonderwijs Midden Brabant in Tilburg zocht, voor de nieuwbouw van de sector Techniek, een beeldend kunstproject dat de hightech architectuur van het gebouw zou accentueren.

Opvallende elementen in het buitenaanzicht van het gebouw, dat een open en zakelijk karakter heeft, zijn de drie transparante trappenhuizen. Deze zijn opgebouwd uit glazen bouwsteen en gaan als een soort lichtschachten door de vier verdie-pingen. Het college Beroepsonderwijs Midden-Brabant vroeg Kunst en Bedrijf te zoeken naar een kunstenaar wiens werk inpasbaar zou zijn in de bouw. Gedacht werd aan een kunstwerk dat transparant en licht was, zowel overdag als in de avond en van binnenuit en van buitenaf zichtbaar.

Kunst en Bedrijf benaderde vier kunstenaars, waarvan na presentatie aan de commissie, kunstenaar Jaap de Jonge uit Amsterdam verzocht werd een visueel concept te ontwikkelen dat zou passen in de bouw. De Jonge werkt op het terrein van beeldende kunst en vormgeving en refereert daarbij aan anatomie, fysica en techniek.
Dit sloot aan bij een wens van de school dat het kunstwerk enige affiniteit moest hebben met de sector techniek, zonder te vervallen in de traditionele vertaling in symboliek.
De Jonge koos voor de schroefdraad als oer-principe voor technisch handelen. Voor het kunstwerk werd een draadeind, een veer, en een schroef en detail gefotografeerd en via de computer gedigitaliseerd. Door een pixel van het beeldscherm te transponeren naar een klein glazen vierkantje, ontstaan 3 monumentale uit-vergrotingen over de gehele lengte van het gebouw.

Dit voorstel werd door de kunstcommissie enthousiast ontvangen.
Het beeld is uitgewerkt in een nauwkeurige glasappliqué in rode, blauwe, en bruingele kleurschake-ringen. De drie afbeeldingen worden belicht door zes witte lichtlijnen in de in de trappen huizen.

Iedereen die zich in het gebouw verplaatst wordt geconfronteerd met een mozaïek van licht en kleur. Bij de centrale ingangen van het gebouw werden de glazen puien gezandstraald met motieven van de metrische verdeling.
De aanlichting geschied op de zelfde wijze als in de trappenhuizen doormiddel van de verticale licht lijnen. De armaturen voor de lichtlijnen werden tevens door De Jonge ontworpen.

 

 

 

 

 


foto’s 3 trappenhuizen
3 x 14 m x 2.8 m

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

terug naar boven