Schetsopdracht Gemeente Barendrecht

animatie

Veel mensen waren er niet te zien bij mijn eerste bezoek aan de locatie waar het kunstwerk gepland was. Iedereen leek zich, hier aan de rand van de bewoonde wereld, binnen te verstoppen achter de gevels.
Een gure wind maakte mijn verblijf buiten nog eens extra onaangenaam. Het verkeer dat zich over de rondweg naar elders spoedde, passeerde onverschillig de grote grijze doos die zomaar uit de hemel was komen vallen, en daarbij op een haar na een kerkje had geraakt. Waar waren de getuigen gebleven van dit wonder, of was het “bijna catastrofe”?
Naar alle waarschijnlijkheid aan het sporten in diezelfde grote grijze doos.
Ik bedacht me hoe mooi het zou zijn om iets van die menselijke activiteit hier buiten zichtbaar te maken, voor de toevallige voorbijganger, voor de automobilisten op de rondweg als een teken van leven.

Het kunstwerk bestaat uit een langgerekt licht-object dat reageert op zijn omgeving. Dit zijn geluiden uit de sporthal, maar ook eventueel de wind, het verkeer dat over de rondweg rijdt, de kinderen bij de fietsenstalling.
In de profielen van de beplating van de sporthal zijn stroken met smd-led’s aangebracht in een waterdichte behuizing. Door de kleurstelling vallen ze weg tegen de achtergrond van de wand.

Onderdeel van het kunstwerk is een digitale klok die de werkelijke tijd aangeeft. Bij iedere seconde wordt er automatisch een geluids-sample opgenomen die vervolgens grafisch wordt weergegeven door licht. Tijd en dynamiek bepalen de vorm.
Het kunstwerk is onderhoudsvrij en werkt zowel overdag als s’avonds. De levensduur van de led verlichting wordt geschat op zo’n 10 jaar.