LUISTERPUTTEN

2002

Stadsdeel de Baarsjes

Gemeente Amsterdam

budget 40.000,- euro

schetsontwerp

Verdeeld over de gehele Baffinstraat zijn op een aantal plaatsen putten met roosters verzonken in het trottoir. Op de uit metaal gegoten deksels staan namen van diverse wereldsteden.
Wanneer je op zo’n put gaat staan wordt het geluid automatisch ingeschakeld van de desbetreffende stad.

Een rondgang door de straat is als een wereldreis.
Ga op een put staan, sluit je ogen, en je bent in het centrum van New York, 30 meter verderop in Kathmandu, of je waant jezelf opeens heel even terug in de buitenwijken van je geboortestad Cairo. De collages van stadsgeluiden bestaan uit “loops” van enkele minuten waarbij een nonlineair geluidsverhaal wordt geschetst.

s’Avonds wordt de verlichting van de putten automatisch ingeschakeld.
Budgetair kom ik op 6 steden, maar misschien is er de mogelijkheid om dit te vermeerderen door via één rooster meerder steden op te roepen. Dit zou ik moeten uitwerken. Aardig lijkt me als je steden kiest waar de bewoners van de straat vandaan komen.

techniek

Het formaat van de putten is 60 x 60 cm en past zodoende in het bestaande tegelpatroon. De put zelf bestaat uit een gegalvaniseerde kubus die van onderen open is. Daarin hangt het gedeelte waar speaker en elektronica is ingebouwd. Regenwater zal via het rooster in de grindbak verdwijnen. Het geluid van de speaker is te horen via de opening van de half over elkaar heen geschoven vierkante buizen. Iedere luisterput is met een kabel aangesloten op de dichtstbijzijnde lantarenpaal. Aangezien deze maar een paar uur per etmaal brandt is er een accu en laadvoorziening ingebouwd zodat het kunstwerk ook werkt wanneer de straat verlichting is uitgeschakeld. Het gebruik van zonnecellen is overwogen maar moeilijk te realiseren, zeker als je ze wilt integreren in het werk zelf. Bovendien leveren ze te weinig “continue stroom” om in dit werk te gebruiken.

Aan de bovenkant, vlak onder het oppervlak met de stadsnaam, zijn sensors gemonteerd die verandering van massa registreren. Zolang de sensors bekrachtigd blijven is er geluid te horen. Dit betekent praktisch, wanneer je op de put stapt word het geluid ingeschakeld. Stap je er weer af, dan gaat het geluid automatisch uit. Om te voorkomen dat een grapjas er een vuilniszak opzet, zodat het geluid continue zou doorspelen, is er een voorziening in de elektronica aangebracht die er voor zorgt dat na enige minuten de elektronica wordt uitgeschakeld. Deze zal pas weer in werking treden als er een sensor opnieuw wordt bekrachtigd.
In de put is ook verlichting die gelijktijdig met de straatverlichting aan gaat. Dit zijn energie zuinige cluster led’s.

De geluiden zijn opgeslagen in sample-modules. Er zijn dus geen draaiende of mechanische elementen die het geluid produceren.
De electronica is waterdicht opgesloten in de betreffende koker.
De speakers zijn speciaal voor buitengebruik en zijn water en warmte bestendig.

geluidsniveau

Het niveau van het geluid is laag. Alleen als je aandachtig luisterend op de put staat of hurkt is het te horen. Extra geluidsoverlast voor de omwonenden moet worden voorkomen.

In dit voorstel heb ik dat nog niet in detail uitgewerkt maar een aantal mogelijke steden zijn:


Tanger
Amsterdam
New York
Kathmandu
Cairo
Paramaribo
Bagdad
Accra
Istanbul
Kabul
Bejing

 

 

 

plattegrond Baffinstraat met locaties putten

 

 

 

 

 

 

 

 

 



















terug naar boven


 



KATHMANDU
AMSTERDAM
CAIRO
NEWYORK